Kennissessie Klimaat & Duurzaamheid - Maandag 7 oktober a.s.

Wil je als ondernemer meer weten over klimaat, duurzaamheid, de Wet milieubeheer en de energiebesparingsplicht? Bezoek dan deze kennissessie op maandag 7 oktober a.s. bij Podium aan de Maas in Rotterdam.

Kennissessie Klimaat & Duurzaamheid

Ruim 45% van de ondernemers zegt niet op de hoogte te zijn van de Wet milieubeheer die o.a. energiebesparing verplicht. Namens Business Netwerk Rijnmond, de ING Groenbank en Hosted Energie nodigen wij je van harte uit voor een kennissessie over dit onderwerp.

Tijdens deze sessie wordt duidelijk of jij als ondernemer aan de Wet milieubeheer moet voldoen, hoe je eraan kunt voldoen en welke mogelijkheden er zijn om duurzaamheid te financieren.

Kortom een kennissessie vol interessante informatie, interactie en uiteraard gelegenheid tot netwerken met mede-ondernemers.

 

Programma

Het programma voor maandag 7 oktober ziet er als volgt uit:

  • 14.00-14.30 uur: Inloop en ontvangst met koffie
  • 14.30-15.15 uur: Klimaat en duurzaamheid (spreker: Michel Schuurman, directeur Economie en Politiek bij MVO Nederland)
  • 15.15-16.00 uur: Wet milieubeheer, informatie- en besparingsplicht en EED (spreker: Niek van Erk, zelfstandig adviseur Hosted Energie)
  • 16.15-17.00 uur: Duurzame projecten en groenfinanciering (spreker: Pim Boonekamp, relatiemanager ING Groenbank)
  • 17.00-18.00 uur: Netwerken onder het genot van een hapje & drankje

 

De sprekers

Michel Schuurman

Michel SchuurmanAls directeur Politiek en Economie werkt Michel Schuurman aan het realiseren van een nieuwe economie in 2025. Deze is klimaatneutraal, inclusief en circulair. Samen met ondernemers in het netwerk van MVO Nederland is hiervoor de Nieuwe Businessagenda ontwikkeld. Nu richt Michel zich op het vormen van coalities en het opstarten van innovatieprojecten om deze nieuwe economie werkelijkheid te maken. En richt hij zich met een stevige lobby in Den Haag en Brussel op het veranderen van de spelregels: ondernemen in de nieuwe economie moet makkelijker worden dan ondernemen in de oude.

Zijn aandachtsgebied en inbreng is enerzijds de procesmatige kant van innovatie en anderzijds de condities creëren voor realisatie en opschaling. De afgelopen jaren leidde hij meerdere succesvolle projecten en coalities, met name rondom het thema circulair ondernemen.

Voor Michel staat duurzaam ondernemen synoniem aan succesvol ondernemen; een voortdurend verbeterproces van innovatie, realisatie, ondernemersgeest en samenwerking. 

Niek van Erk

Niek van Erk“Vaak zit er een verschil tussen het ontwerp van een gebouw en hoe dit gebouw in de praktijk gebruikt wordt. Dit verschil noemen we energiebesparing.”

Niek van Erk is zelfstandig energieadviseur bij Hosted Energie en houdt zich dagelijks bezig met energiebesparing binnen bestaande gebouwen. De voordeligste energie is immers de energie die je niet hoeft af te rekenen.

In gebouwen realiseren we energiebesparing, waarbij de prioriteit ligt op besparingen zonder investeringskosten. Het optimaliseren van de regeltechniek is daarbij de eerste stap. Vervolgens stellen we een plan op hoe nog meer energiebesparing kan worden gerealiseerd (volgens de richtlijnen van de energie audit of Wet milieubeheer), waarbij Niek het belangrijk vind dat de resultaten hiervan direct toepasbaar zijn voor de klant. Een concreet plan zonder wollige rapportage.

Pim Boonekamp

Pim BonekampPim Boonekamp is Relatiemanager Groenbank bij ING sinds 1 juni 2017 en daarbij tevens productspecialist op het gebied van verduurzaming. Hij verzorgt binnen ING voornamelijk (financierings-)vraagstukken op het gebied van duurzaamheid.

Pim zal in deze kennissessie onder andere de werking en voordelen van de Groenregeling doornemen en de ondersteuning op het vlak van mogelijke verduurzamingsmaatregelen, CO2-reductie, kostenbesparing en terugverdientijd.

 

Locatie

Deze interessante kennissessie vindt plaats bij Podium aan de Maas, aan de Oostmaaslaan 950 te Rotterdam (Maasboulevard). Je kan (gratis) parkeren op de aanwezige parkeerplaatsen bij het pand.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze (gratis) kennissessie via onderstaand formulier.

Kennissessie Klimaat & Duurzaamheid

  • 20/09/2019